Inflacija u Srbiji najmanje 13 posto

Bez autora
Nov 07 2012

Inflacija u Srbiji u ovoj godini biće najmanje 13 posto. Donja granica inflacije je 13 posto, ali statističke prognoze ukazuju da godišnja inflacija u 2012. može biti i svih 14 posto. Narodna banka Srbije je za ovu godinu odredila ciljanu inflacija od četiri posto, sa dozvoljenim odstupanjem od plus minus 1,5 procentnih poena.Glavni uzrok inflacije je rast potrošačkih cena ubrzan pod dejstvom kombinacije niza faktora - suše, potrošnje iznad realnih mogućnosti, monopolskih i kartelskih struktura.

Inflacija u Srbiji najmanje 13 postoInflacija u Srbiji u ovoj godini biće najmanje 13 posto, procenjeno je u novom broju časopisa Makrokonomske analize i trendovi (MAT), koji izdaje Ekonomski institut.

Na predstavljanju novog broja tog mesečnika, urednik MAT-a Vladimir Vučković je rekao da je 13 posto donja granica inflacije, ali da statističke prognoze ukazuju da godišnja inflacija u 2012. može biti i svih 14 posto, prenosi Beta.

Narodna banka Srbije je za ovu godinu odredila ciljanu inflacija od četiri posto, sa dozvoljenim odstupanjem od plus minus 1,5 procentnih poena.

Kako se navodi u MAT-u, glavni uzrok inflacije je rast potrošačkih cena ubrzan pod dejstvom kombinacije niza faktora - suše, potrošnje iznad realnih mogućnosti, monopolskih i kartelskih struktura. Dodaje se da treba navesti i odlaganje redovnog povećanja kontrolisanih cena za postizborni period, kao i eksploziju kursa evra, odnosno rasta uvoznih cena koje se prevaljuju na domaće cene, koje ne reaguju na isti način prilikom stabilizacije ili pada kursa.

Na taj način mesečni porast cena u avgustu je podignut na 1,6 posto, a u septembru na 2,3 posto, tako da je međugodišnja stopa inflacije sa 2,7 posto, koliko je iznosila u aprilu, podignuta na 10,3 posto u septembru, navodi se novom broju MAT-a, mesečnog biltena Ekonomskog instituta u Beogradu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik